Podpora aktívneho starnutia – príklady dobrej praxe I.


Pojem aktívne alebo zdravé starnutie či strieborná ekonomika sa čoraz viac udomácňujú v našej spoločnosti. Rastúca dĺžka života, blahobyt spoločnosti a demografické zmeny vedú aj k zmene prístupu ako nazeráme na proces starnutia. Aj starší občania túžia viesť naplnený život. Tak ako vo svete aj u nás existujú príklady, ako im k tomu dopomôcť. Postupne Vám tieto inšpiratívne príklady budeme prinášať na našich stránkach.

Prvé tri príklady, ktoré uvádzame spadajú do oblasti sociálnej inklúzie seniorov (resp. osôb ZŤP) v spoločnosti:

Hurá na Výlet! je nezisková organizácia v Českej republike, ktorá realizuje voľnočasové aktivity pre seniorov. Jej poslaním je napĺňať priania seniorov organizovaním rôznych výletov, festivalov, kultúrnych podujatí a ďalších akcií (cestovateľské prednášky, cvičenie jógy a pododobne). Viac informácii sa dočítate na: https://huranavylet.cz/.

Láska ide cez žalúdok je názov projektu v oravskej obci Zubrohlava na Slovensku, ktorý podporila nadácia VÚB. V obci vytvorili priestor, ktorý spája generácie. V obci žije takmer polovica obyvateľov vo veku do tridsať rokov. Volajú ju aj dedina mladých. Napriek tomu je radosť staršej generácie pre obyvateľov prioritou. Seniori učia fotografovať alebo používať notebook. Mladí zas od starších obyvateľov zbierajú cenné príbehy o tradičných potravinách, bylinkách a receptoch, ktoré dnes tvoria históriu obce. Viac informácii o projekte sa dočítate na: https://srdcovky.nadaciavub.sk/v-obci-na-orave-vytvorili-priestor-ktory-spaja-generacie-seniori-ucia-mladych-varit-mladi-im-vysvetluju-anglicke-skratky-a-technologie/ .

Talkshow "Na káve s..." je nápadom prešovských seniorov z denného centra na Sabinovskej ulici. Pozvanie na kávu a rozhovor prijali medzi inými aj prešovská primátorka a Adela a Viktor Vinczeovci. Viac sa dočítate na: https://presov.dnes24.sk/presovski-seniori-maju-svoju-talkshow-pride-aj-adela-vinczeova-324331.

Ďalšie príklady sa dotýkajú oblasti dostupnej dopravy, ktorá je pre mnohých seniorov kľúčová podmienka, aby mohli viesť aktívnejší život.

Bicyklovanie neobmedzené vekom je názov projektu, ktorý vznikol z iniciatívy občianskeho združenia Cyklokoalícia, aby vrátil seniorom vietor do vlasov. Prostredníctvom zakúpených cyklorikší seniori zo zariadení pre seniorov môžu absolvovať prechádzky po okolí s dobrovoľníkmi zapojenými do projektu. Ten sa z Bratislavy rozširuje aj do ďalších slovenských miest. Previesť sa na cyklorikši už môžu využiť aj seniori v Ružomberku. Viac informácii nájdete na: https://bicyklovanieneobmedzenevekom.sk/.

DP Asistent predstavuje názov služby poskytovanej Dopravním podnikem města Brna, a. s.. Služba spočíva v poskytnutí doprovodu (asistenta) počas cestovania mestskou hromadnou dopravou na území mesta Brna. Doprovod poskytne seniorovi, osobe ZŤP alebo rodinám s viacerými deťmi pomoc pri nastupovaní, pohybe vo vozidle a pri vystupovaní, vyhľadávaní spoja, riešení neočakávaných situácii cestujúceho a i. Viac informácii nájdete na: https://www.dpmb.cz/cs/dp-asistent.

Flexride (Flexicesta) je služba tzv. zdieľaného cestovania autobusom v meste Denver v americkom štáte Colorado. Služba je prevádzkovaná vo vybraných oblastiach mesta a rezervovať si ju môžu občania telefonicky alebo online. Počas ranných a večerných hodín autobusy Flexiride obsluhujú vybrané zastávky aj bez nutnosti rezervácie. Viac informácii nájdete na: https://www.rtd-denver.com/services/flexride.

Posledné dva príklady, ktoré v tomto článku uvádzame sú inšpiráciou pre zamestnávanie seniorov a/alebo ľudí ZŤP.

TUTO eko sáčky je projekt dlhoročných kamarátok, ktoré začali s výrobou trvácnych ekologických sáčkov z certifikovaného materiálu v šarišskom regióne. Na pomoc si prizvali aj seniorky. Spolupracujú s viacerými krajčírkami, ktoré sú nejaký ten čas na dôchodku. Viac informácii nájdete na: https://tutoeko.eu/.

Prebuďme spiace doliny je unikátny projekt, ktorý prepája zručnosti pracovníkov chránenej dielne a pomoc lídrom, ktorí chcú prebudiť svoj región. Vstupný kapitál (a ďalšiu pomoc) získajú prostredníctvom predaja jedinečných budíkov navrhnutých 7 umelcami z východného Slovenska s tematikou 7 historických regiónov Slovenska. Budíky sú vyrábané ľuďmi so zdravotným postihnutým v chránenej dielni občianskeho združenia Barlička v Prešove. Viac informácii nájdete na: https://www.startlab.sk/projekty/1097-prebudme-spiace-doliny/.


Zdroj ilustračného obrázku: https://www.pexels.com

Súvisiace články